UKŁAD POKARMOWY

By Maria Groszek Categories: Biologia
Lista życzeń Share
Share Course
Page Link
Share On Social Media

O kursie

Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, należy stale dostarczać mu składników pokarmowych zawartych w pożywieniu. Jednak aby składniki te mogły być wykorzystane, muszą zostać rozłożone na mniejsze cząsteczki w procesie trawienia, a następnie wchłonięte do krwi.

What Will You Learn?

  • Omawiać rolę składników pokarmowych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu
  • Omawiać rolę błonnika w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego
  • Wskazywać źródła poszczególnych składników pokarmowych
  • Wykrywać skrobię i tłuszcze w różnych pokarmach
  • Określać rolę wody i soli mineralnych w organizmie
  • Klasyfikować witaminy na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie
  • Wskazywać źródła i skutki niedoboru witamin
  • Charakteryzować budowę poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego
  • Omawiać rolę gruczołów współpracujących z przewodem pokarmowym
  • Analizować budowę układu pokarmowego na planszy lub modelu
  • Charakteryzować etapy trawienia składników pokarmowych
  • Określać zasady zdrowego odżywiania się i higieny żywności
  • Omawianie przyczyn, objawów i profilaktyki wybranych chorób układu pokarmowego oraz zaburzeń odżywiania

Course Content

Pokarm – budulec i źródło energii

  • Składniki pokarmu
    00:00
  • Doświadczenia
    00:00
  • Obserwacja
    00:00

Witaminy, sole mineralne, woda

Budowa i rola układu pokarmowego

Trawienie i wchłanianie produktów trawienia

Higienia i choroby układu pokarmowego

Powtórzenie wiadomości – test próbny